Over de films 2020

Capharnaüm
Als kind aan je lot worden overgelaten, het land uit worden gezet: het overkwam zowel de personages als de jonge acteurs uit de Libanese film Capharnaüm – ‘de hel’.

De film van regisseur Nadine Labaki is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.

Zain, een Syrisch jongetje, wordt door zijn straatarme ouders verwaarloosd en slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin moet hij helpen zijn familie te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan de eigenaar van de buurtwinkel, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en allesbeslissende keuzes.

Capharnaüm

Il Colore Nascosto Delle Cose 
De mooie Emma werd blind op haar zestiende, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om een zelfstandig leven te leiden met een eigen praktijk voor osteopathie. Ze is onlangs gescheiden en de succesvolle reclamemaker Teo lijkt de perfecte kandidaat om een leuke tijd mee te hebben. Ze ontmoet hem tijdens een bedrijfsuitje in het donker waar ze de rondleidingen doet. Teo raakt geïntrigeerd door haar stem en hij zoekt haar weer op. Een aanvankelijk oppervlakkige flirt mondt uit in een zinderende romance.
 
Il Colore Nascosto delle Cose is een prachtig liefdesverhaal dat ons eraan herinnert dat de mooiste en onverwachte dingen vaak onzichtbaar zijn.

Il Colore Nascosto Delle Cose

Le Grand Bain
In deze ontroerende Franse tragikomedie schetst filmmaker Gilles Lellouche met de nodige humor een authentiek beeld van het leven zoals het komt.

De depressieve Betrand vindt langzaam maar zeker plezier in het leven terug wanneer hij zich aansluit bij groepje mannelijke synchroonzwemmers. Hun trainster Delphine is een voormalig zwemkampioene die haar portie ellende wel gehad heeft. De heren zelf zijn van diverse pluimage en hebben ook allemaal zo hun eigen besognes. Samen vormen ze een hecht team en krijgen ze weer het gevoel dat ze er toe doen.

Le Grand Bain

Sette Giorni
Ivan en Chiara leren elkaar kennen wanneer zij de bruiloft van Ivans broer en Chiara‘s beste vriendin moeten voorbereiden op het prachtige Italiaanse eiland Levanzo. Zij raken verliefd, maar besluiten dat de romance slechts zeven dagen mag duren tot het moment dat de eerste gasten arriveren, niet langer. Alleen is niets zo onvoorspelbaar als de liefde…

Sette Giorni

Todos Lo Saben
Terwijl haar man achterblijft in Argentinië, reist Laura met haar kinderen naar haar geboortestreek in Spanje om er een huwelijk bij te wonen. De bruiloft is een grote reünie met de hele familie, dorpsvrienden en haar oude liefde Paco. Wanneer het feest ruw verstoord wordt door de verdwijning van Laura’s dochter, staat het leven van de Spaanse familie op z’n kop. In hun zoektocht naar antwoorden komen lang verborgen familiegeheimen boven drijven.

Todos Lo Saben

What Will People Say 
Het deels autobiografische What Will People Say is een aangrijpend en ontroerend ‘coming of age’ verhaal over de complexe relatie tussen een traditionele Pakistaanse vader en zijn tienerdochter Nisha, die haar eigen weg probeert te vinden in het vrije Noorwegen.

De zestienjarige Nisha leidt een dubbelleven. Thuis, bij haar ouders is ze de ‘perfecte Pakistaanse dochter’, maar buiten de deur is ze net als de rest van haar Noorse leeftijdsgenoten. Er is één verschil: Nisha moet alles stiekem doen omdat ze volgens Pakistaanse tradities wordt opgevoed. Wanneer haar vader haar met haar vriendje betrapt, stort Nisha’s wereld in. Voor haar familie is ze een lopend schandaal en haar ouders besluiten Nisha onder te brengen bij familie in Islamabad, Pakistan. In een land waar ze nooit gewoond heeft, wordt Nisha gedwongen zich te onderwerpen aan de culturele en religieuze doctrines van haar ouders. Een leven vol botsingen, kloven en pijnpunten. Zie daar nog maar eens je eigen weg in te vinden.

What Will People Say

Woman At War 
Schrijver-regisseur Benedikt Erlingsson bewijst na Of Horses and Men (2013) met Woman at War opnieuw zijn talent voor gortdroog, poëtisch absurdisme.
 
De vijftigjarige Halla leidt een ogenschijnlijk rustig leven in de IJslandse natuur, maar heeft een ambitieuze missie als milieuactiviste. Ze is bereid alles te riskeren om de ongerepte IJslandse hooglanden waar ze zoveel van houdt, te beschermen.
Op het moment dat ze bezig is om grote voorbereidingen te treffen voor haar grootste en meest gedurfde sabotage operatie, krijgt ze een brief waarin haar aanvraag om een kind te adopteren wordt ingewilligd. Terwijl Halla zich klaarmaakt om haar rol als beschermer van Moeder Aarde te verruilen voor het echte moederschap, besluit ze nog één laatste genadeklap uit te delen aan de aluminiumindustrie. En dat blijft niet zonder gevolgen.

Woman At War

Yomeddine
Yomeddine (‘Dag des oordeels’) gaat over de spirituele reis die de hoofdpersoon maakt: een reis die hem in harmonie met zichzelf én de wereld moet brengen.

Veertiger Beshay is als kind doodziek aan de poort van de leprakolonie in Egypte achtergelaten en heeft zich in de loop der jaren zo veel mogelijk geschikt naar zijn marginale bestaan. In de kolonie trouwde hij met de geesteszieke Ireny en elke dag trekt hij per ezelkar naar de afvalberg, om daar oud ijzer bij elkaar te scharrelen. Pas wanneer Ireny overlijdt en Beshay voor de allereerste keer haar moeder ontmoet, beseft hij weer dat ook hij familie heeft en dat zijn leven zich ooit ergens anders heeft afgespeeld. In de hoop zijn vader terug te vinden, begint Beshay aan de barre tocht naar zijn geboortestad Qena, met de stiekem in zijn kar geklommen wees Obama (Ahmed Abdelhafiz) als enige gezelschap.

Yomeddine