Filmlocaties


Actief Veenhuizen is gevestigd in het hart van Veenhuizen. Vanuit het voormalige leprozenhuisje ’t Heuveltje, gebouwd in 1867, organiseert Actief Veenhuizen avontuurlijke activiteiten en evenementen in en om Veenhuizen.


Brouwerij Maallust brouwt sinds 2011 op ambachtelijke wijze bier en is gevestigd in wat ooit de graanmaalderij van Veenhuizen was. Lange tijd was gevangenisdorp Veenhuizen namelijk een zelfvoorzienend dorp. Op het industriecomplex werden de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. Naast de graanmaalderij staan hier ook de oude zuivelfabriek en de molen, allen fraai gerestaureerd.Coco Maria is een gastvrije ontmoetingsplaats op een historische locatie: het oude koetshuis van Veenhuizen. Een prachtig monument dat grenst aan de fundamenten van het voormalige Derde Gesticht.
Ga voor meer informatie naar: http://cocomaria.nlDe Tuinen van Weldadigheid zijn in het najaar van 2007 opgezet door Lambert Sijens en Jolanda Loonstra. Een bedrijf dat drie takken prachtig verenigd: kwekerij van bijzondere (biologisch gecertificeerde) groenten, zorgboerderij en recreatie & educatie.  Gevestigd op een bijzonder historische plaats, omzoomd door bos en majestueuze beuken- en eikenlanen.


​Excelsior, het directiehotel met aangebouwde conciërgewoning, is gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw, ook wel ‘De Villa’ genoemd, was oorspronkelijk bestemd voor bezoekende ambtenaren. Het wordt momenteel o.a. gebruikt door Collectie Veenhuizen. De studenten van Design Academay Eindhoven werken en logeren er regelmatig en hebben het hotel, geheel in stijl van Veenhuizen, tot Bouw en Bind huis omgedoopt.  Het Cellengebouw is in 1939 gebouwd als vervanging van de ‘Rode Pannen’, het kleine gebouw dat voor het Cellengebouw staat (met de rode dakpannen). Dit gebouw deed voor de bouw van het cellengebouw dienst als strafgebouw van ‘De kolonie van Weldadigheid’. Het cellengebouw kreeg al gauw dezelfde reputatie als de ‘oude Rode Pannen’…


Koepelkerk Veenhuizen werd in 1825/1826 gebouwd als waterstaatskerk. De kerk was bestemd voor de Hervormde bewoners van de kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen, zij kerkten voorheen in Norg. Boven de hoofdentree is een gevelsteen aangebracht met de tekst ‘Op den 7e juli 1825 is door de Welgeboren Vrouwe Rudolphina Wilhelmina van den Bosch geboren de Sturler aan dit gebouw de eerste steen gelegd’.
Ga voor meer informatie naar: http://koepelkerkveenhuizen.nl.De koffiebranderij van Koffielust en de showroom van JP Walker zijn ondergebracht in het voormalige Glasmuseum achter op het terrein dat wordt aangeduid als ambachtscluster De Werf. Bij Koffielust wordt dagelijks koffie gebrand. De groene bonen worden op eigen wijze met veel liefde en passie gebrand en verpakt. In de showroom van JP Walker zijn verschillende voorbeeldkeukens om te bekijken.


Lokaal Verhaal was een winkel met streekproducten uit de omgeving van Veenhuizen en de thuisbasis van Collectie Veenhuizen. De producten van Collectie Veenhuizen zijn gemaakt door jonge ontwerpers afgestudeerd aan de Design Academy te Eindhoven. Lokaal Verhaal was gevestigd in het voormalig schoolgebouw van Veenhuizen. Het is gebouwd in 1875 naar een ontwerp van architect J.F. Metzelaar.

Onderdeel van boerderijcomplex Hoeve 2 in Veenhuizen is de Voormalige Wagenloods. De boerderij – van het middenhuis-type – is rond 1890 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Qua type zeldzaam. Dit boerderijtype komt in Veenhuizen slechts driemaal voor en is architectonisch en typologisch van belang.